lauantai 10. lokakuuta 2015

Harhailija, osa 1

Koska Irtiotossa ei ole tapahtunut mitään kertomisen arvoista, ei edes ajatuksenjuoksun tasolla, julkaisen jatkosarjana elektronisesta pöytälaatikosta kaivetun lyhyen tarinan. Seuraava osa ensi viikolla. Toivottavasti pidätte, rakkaat lukijat! 


Harhailija

Mies vetäisi takin päälleen, laittoi lakin päähänsä ja hiippaili ulos ilman päämäärää siitä, minne oli menossa. Kunhan vaan lähti haukkaamaan happea, vanhusten palvelukodin ilman alkaessa tuntua sieraimissa turhan tunkkaiselta. ‟Liian paljon kuolemaa odottavia ihmisiä”, hän ajatteli itsekseen, pyrkien pakenemaan siitä seurasta.

Ulkona oli kirkas auringonpaiste ja kirpeä ilma. ‟Ei täällä kauaa tarkene”, ajatteli mies kävellessään katua pitkin. ‟Muistin sentään kaulaliinan, mutta hanskat jäi.” Hän tunki isot kätensä syvemmälle talvitakin taskuihin.

Kapea, talojen reunustama tie luikerteli pienen kaupungin keskustaan, missä mies kulki näyteikkunasta toiseen tutkimassa niiden tarjontaa. Hän ihaili kaunista kukkamekkoa, joka olisi sopinut hyvin Marjalle. Joskus viisikymmentä vuotta sitten. Samoin nuo sirot korkokengät, ai ai, kyllä olisi ollut nätti näky! Miehen silmissä tuikahti iloinen pilke, kun hän siirtyi seuraavaan ikkunaan.

Mies harhaili kaupungilla aikansa, kunnes hänelle tuli nälkä. Hän kaiveli taskujaan, mutta ei löytänyt rahaa eikä lompakkoa. ‟Ai niin, minunhan ei kuulemma pitäisi lähteä ulos yksin”, hän muisti nyt. ‟Olisivat sentään kahvirahat voineet pistää taskuun.”

Hänellä ei ollut mitään tietoa siitä, missä oli. Vasta muutama viikko sitten lapset olivat kuskanneet hänet palvelukotiin kaupunkiin, kun elämä kotona kävi mahdottomaksi. Hän unohteli kaikkea: lieden päälle, sukat kuivumaan sähköpatterille, maitotölkin viikoksi työpöydälle, ja vielä kaatoi siitä kahviin kunnon lorauksen. Olihan se maistunut hiukan omituiselta ja näyttikin erikoiselta, jotenkin rakeiselta, mutta ei hän sitä silloin ajatellut.

Lapset olivat järjestäneet hänelle paikan palvelukotiin ja kävivät siellä katsomassa aina kun ehtivät. Mikä oli aika harvoin. Joskus he hakivat hänet syömään sunnuntaina, ja silloin hän kuunteli mielellään muiden juttuja ja yritti osallistua keskusteluun parhaan kykynsä mukaan. Oli vaan niin hämmentävää, kun muut joskus kuuntelivat hänen sanomisiaan jotenkin hämmästyneinä, eivätkä vastanneet mitään, tai yrittivät arvuutella mistä hän puhui. Ihan kuin hän olisi puhunut jotenkin epäselvästi tai oudoista asioista.

‟Täytynee lähteä takaisinpäin”, mies mietti, ja pohti minne päin lähtisi. Hän kääntyi tulosuuntaansa ja yritti muistaa mitä reittiä oli tullut. Hän näki kauniin kukkamekon näyteikkunassa, ja mietti miten se olisi sopinut niin hyvin Marjalle. Joskus viisikymmentä vuotta sitten. Ja nuo korkokengät, ai ai! 

Mies kiiruhti eteenpäin, kulki pitkin katuja tietämättä mihin suuntaan olisi pitänyt mennä. Hän odotti, että ennemmin tai myöhemmin alkaisi näyttää tutulta. Eihän hän nyt ensimmäistä kertaa ollut tässä kaupungissa, kai. Nälkä alkoi syödä sisuksia, kaiveli koloa mahalaukkuun, joka murahti äkäisesti. Mies nopeutti askeliaan.

Alkoi hämärtää, ja miehen voimat alkoivat ehtyä. Hän näki edessään pienen metsikön, jossa oli jotain tuttua. Ainakin tutunnäköisiä puita. Kuusia ja koivuja, hän tunnisti. Hän päätti mennä sinne, ja istahti ison kuusen kannon juurelle lepäämään. Hän oli väsynyt, nälkäinen ja viluissaan.

‟Nyt se taitaa se noutaja tulla”, hän ajatteli, kun silmät lumpsuivat umpeen.

Mies havahtui siihen, kun tunsi kasvoillaan lämpimän henkäyksen, joka viilensi märkää poskea. Kesti hetken pakottaa silmät auki, ja kun hän vihdoin sai ne auki, hän huomasi katsovansa silmästä silmään koiraa, jonka höyryävä hengitys lehahti suoraan hänen kasvoilleen. Mitäköhän se oli syönyt? Haisi vähän pahalle. Koira lipaisi hänen poskelleen märän pusun ja haukahti.

‟Kalle, Kalleee! Missä sä oot?” Joku huusi vähän matkan päässä. Koira haukahti uudelleen, ja mies yritti kömpiä ylös, mutta hän oli niin kankea kylmästä, ettei kyennyt. Lähistöltä kuului huutelun saatteeksi pian rapinaa.
‟Kalle, siellähän sä olet.” Pusikosta kaivautui esiin nuori tyttö, ja koira, kultainen noutaja näköjään, hypähti tätä vasten.
‟Täällähän minä olen, mutta kuka sinä olet?”
‟Kuka te olette?” Vasta nyt tyttö huomasi maassa nököttävän vanhan miehen.
‟Kalle, kai, Kalleksihan sinä minua juuri kutsuit.”
‟Ei kun se on tämän koiran nimi. Oletteko te kunnossa?”
‟Kyllä minä kai olen. Luulin jo, että nyt se noutaja tuli, mutta se olikin vaan tämä kultainen noutaja”, mies veisteli vilustaan huolimatta. ‟Auttaisitko minut ylös? Tässä on vähän kylmä.”

Tyttö ojensi kätensä miehelle, ja sai lopulta kammettua tämän jalkeille. Mies pyyhkäisi housuntakamukset puhtaiksi neulasista ja muista metsän rippeistä.

‟Tehän olette ihan viluissanne, huulenne sinertävät, huudahti tyttö. ‟ Lienee parasta että soitan ambulanssin, voitte olla pahasti kylmettynyt.”
‟Ei sentään, en minä sairas ole. Tekee vaan mieli kahvia.”
‟Miksi te täällä metsässä olette? Oletteko eksynyt?”
‟En kai. Asun jossain vanhainkodissa. Sillä on erikoinen nimi.”

Tyttö mietti hetken.

‟En tiedä täällä muuta kuin Palvelukoti Aamunkoi. Olisiko se se?”
‟Kyllä varmaan. Hullua antaa sellainen nimi paikalle, jossa asuu vain vanhoja ihmisiä. Iltarusko olisi osuvampi.”
‟Se on kaupungin toisella puolella, kaukana täältä. Miten te olette oikein tänne päätynyt? Teistä on varmaan tehty jo katoamisilmoituskin. Jollette ambulanssia halua, niin soitan poliisin, he voivat viedä teidät kotiin.”
‟En kai minä mitään rikollista ole tehnyt. En ainakaan muista.”
‟Mutta jotenkin meidän täytyy saada teidät lämpimään. Soitan äidilleni.”

Mies mutisi vastaan, mutta antoi periksi. Häntä palelsi kovasti ja oli jo pimeää. TV:stä tulisi kohta iltauutisetkin, päivän kohokohta. Heti iltapäiväisen kortinpeluukierroksen jälkeen. Ja iltakahvin. Niin ja aamun, kun heräsi ja sai todeta olevansa yhä elossa.

Tyttö kaivoi taskustaan puhelimen, soitti nopean puhelun ja alkoi ohjata miestä takaisin tielle, jonne he jäivät odottamaan. Kalle, kultainen noutaja, istahti miehen viereen, karvainen kylki aivan kiinni tämän sääressä. ‟Kylläpä lämmittää mukavasti”, mies ajatteli, ja rapsutti sitä korvan takaa. Koira lipaisi karheaa kättä. 

Jatkuu ensi viikolla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti