torstai 30. kesäkuuta 2016

Kärpästen herra?

Varoitus: tämä päivitys ei sovellu erittäin herkille luonteille eikä erittäin eläinrakkaille.

Muutama päivä sitten lämpömittari alkoi vihdoin kurotella kolmenkymmenen asteen lukemia. Pitkään vaivanneet sateet ja sumut väistyivät, ja aurinko pääsi tervehtimään meitä oikein kädestä pitäen.

Tuli oikea kesä – ja kärpäset.

Kun auringon noustua aamulla laskeutuu nukkuvan poskelle isosilmäinen ötökkä, se ihan kirjaimellisesti ottaa päähän.  Ärsyttävä kärpänen etsii sopivaa paikkaa, pörähtelee, härnää. Lopulta se iskee ilkeät leukansa nahkaan kiinni. Niin, nämä täkäläiset kärpäset purevat. Ja pinkovat pakoon, kun äkäinen käsi lähestyy, vain palatakseen hetken kuluttua takaisin kiusaamaan uneliasta uhriaan.

Maatilalla kun asutaan ja lantakakkuja leipovia nautoja laiduntaa talon vieressä, on ihan selvää että kärpäsiä lentelee tienoolla sankoin joukoin. Ja kun talossa asuu yksi tuuletushullu, joka aukoo muiden sulkemia ovia ja ikkunoita, päätyy kärpäsiä sisällekin asukkaiden riesaksi.

Kun emme kemikaaleista kauheasti pidä, hankimme tuttua ja turvallista kärpäspaperia. Sitä pistettiin pariin paikkaan roikkumaan surraajille julmaksi ansaksi. Olihan siitä vähän apua. Mutta kärpäsiä tuli ja tulvi yhä ovista ja ikkunoista, kirjaimellisesti. Seuraavaksi oli pakko turvautua vanhaan tuttuun Raidiin. Yhtenä päivänä peittelin keittiössä hedelmät ja kuivumassa olleet astiat ja annoin palaa. Pistin koirat pihalle ja suihkutin Raidia hampaat irvessä, laitoin oven takanani kiinni ja lähdin itsekin evakkoon.

Reilun tunnin kuluttua menin katsomaan, odottaen näkeväni kärpäset koivet oikosenaan kohti kattoa. Eikä mitä. Ne pörrätä törmäilivät ikkunan luona. Niillä näytti olevan bileet menossa. Suorastaan orgiat, tiedättehän miten kaksi kärpästä saa lätkäistyä yhdellä iskulla? Ihan kuin nämä kärpäset olisivat olleet humalassa tai pilvessä tai jotain. 

Raid antoi niille vain kivat kicksit. Ihan uskomattomia nämä täkäläiset kärpäset. Ne ovat varmaan naudanlannan karaisemat.

Sen Raid sai kuitenkin aikaan, että juhlivien kärpästen refleksit olivat hidastuneet. Siirryin seuraavaan menetelmään: märkä pyyhe. Kiersin sen pamppumaisen tiukaksi ja aloin mäiskiä murhanhimoinen kiilto silmissäni. Näin itseni vilaukselta mikroaaltouunikaapin kippioven peilistä ja säikähdin. Jatkoin mäiskimistä vielä innokkaammin. Kun partykärpänen laskeutui lepäämään ikkunaluukulle, annoin mäjähtää. Kun toinen kiinnittyi kaapin oveen, heilahti taas pyyhepamppu. Sätkivät kärpäsenraadot viimeistelin talouspaperin palasella. Oli ihan voittajan fiilis. Kun Carlos tuli paikalle, kerroin ylpeänä listineeni enemmän kärpäsiä kuin Raid. Sain palkkioksi kehuja ja makupalan (lasillisen olutta).

Silti kärpäsiä oli keittiössä yhä yli siedettävän tason. Palasimme jälleen perinteiseen menetelmään. Carlos ripusti ikkunan eteen luiskan tahmaista kärpäspaperia. ”Kun tulen suihkusta takaisin, on siinä jo puolentusinaa kärpästä”, hän lupasi.

Varttia myöhemmin paperissa keikkui kolme kärpästä. Pitkin iltaa niitä istahti siihen muutama lisää. Varsinainen yllätys odotti kuitenkin aamulla, kun menin keittiöön. Ikkunan eteen ripustettu liimapaperi osoittautui oikeaksi kärpäsrysäksi, sillä se oli mustanaan siivekkäitä kiusankappaleita. Jos sitä olisi ollut, olisimme poksauttaneet kuohuviinipullon auki ja juhlineet voittoa.

Nyt keittiössä on ihmeellisen rauhallista. Ei kuulu pörräämistä, ei viuhahtele jatkuvasti jokin nenän edessä eikä tarraa leukojaan pohkeeseen kiinni. Aaah… rauha maassa. Oviaukkoon on nyt viritetty keveä verho, joka aluksi piti koiratkin ulkona ja taloon on hankittu myös kärpäslätkä. Sillä tehdään kierros olohuoneessa ennen illallista, ja ruokailurauha on taattu.  

Lopuksi vähän ötökkäsanastoa:

kärpänen uma mosca
hyttynen – um mosquito
hämähäkki – uma aranha [aranja]
kirppu – uma pulga
torakka – uma barata (barata tarkoittaa myös halpaa)
ötökkä – um bicho

Kuvissa ötököitä, bichos

2 kommenttia:

  1. Heippa! Löysin blogisi hiljan ja ryhdyin seuraamaan näitä hauskoja tarinoita! Elämä Portugalissa on mullekin aviomiehen kautta tuttua ja suunnitelmissa olisi vielä muuttaa sinne pysyvästi, nyt käydään kääntymässä säännöllisesti. Kuulostaa melko tuskastuttavalta nuo kärpäset! Meillä etelässä ei onneksi ole noin isoa ongelmaa niiden kanssa, vaikka maatilalla ollaan ja hevosia löytyy. Kärpäspaperi ja "formigas" ovat silti tulleet Sesimbrassakin tutuiksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommenteista :-) Tilanne on rauhoittunut, se oli kai kertaluonteinen invaasio/kärpästen baby boom, riittää niitä silti vielä. Kesä on tällaista, mutta iloitsen siitä, ettei sentään metsäpaloja ole pahemmin ollut (ainakaan vielä).

      Poista