lauantai 23. marraskuuta 2019

Viittä vaille valmis


Lähetin tänään viimeiset kommentit tammikuussa ilmestyvään, neljänteen Portugaliin sijoittuvaan rikosromaaniini Totuuden portaat. Ensi viikolla käsikirjoitus lähtee kohti painokoneita ennakkokappaleita varten. Mitä kaikkea on tätä ennen tehty? Valotanpa hiukan kirjoitus- ja kirjanjulkaisuprosessia lähinnä sen keston kannalta.

Ensimmäiset ideat Totuuden portaisiin alkoivat hahmottua mielessäni kesällä 2018. Elokuussa tarinan runko oli sen verran muotoutunut että aloitin käsikirjoituksen kirjoittamisen. Pidin taukoa Syyllisyyden rannan kustannustoimituksen ajan eli marras-joulukuulle saakka, minkä jälkeen jatkoin sen parissa. Ensimmäinen raakaversio valmistui helmikuun alussa ja lähti saman tien kommentoitavaksi kustannustoimittajalle. Kustannustoimitus tehtiin kevään aikana, tiiveimmässä vaiheessa käsikirjoitus sinkoili sähköpostitse Helsingin ja Vila do Conden väliä muutaman päivän välein kun juonta tarkennettiin ja sanamuotoja hiottiin. Valmista tuli  heinäkuun alussa. Sen jälkeen käsikirjoituksen kanssa ei vähään aikaan tapahtunut mitään, vaan aloitin jatko-osan eli viidennen Portugali-dekkarin kirjoittamisen jälleen elokuussa, tasan kaksi vuotta esikoiskirjan julkistustilaisuuden jälkeen.  

Ribeiran portaikkoiset kujat inspiroivat
kirjoittamaan Totuuden portaat. 
Totuuden portaiden kansi suunniteltiin alkusyksyn aikana, ja mielestäni siitä tuli todella hyvä! 

Pari viikkoa sitten sain kirjan oikovedoksen kommentoitavaksi. Luin sen tarkkaan läpi virheitä etsien ja niitä muutama löytyikin. Muita isompia muutoksia käsikirjoitukseen ei tässä vaiheessa enää (yleensä) tehdä. Siinä sivussa sain valmiiksi jatko-osan ensimmäisen version. Kustantaja ilmoitti myös että Totuuden portaista aletaan tehdä äänikirjaa, joten tällä viikolla tein sitä varten ääntämisohjeet vieraskielisistä sanoista ja nimistä, ja niitähän riittää! Aloitin myös jatko-osan editoinnin. Mielessä kajastaa jo kuudennen osan teema ja siihen ideanjyväsiä mutustelen. 

Kuulostaako hiukan skitsolta? Siltä se myös tuntuu, varsinkin kun reilun viikon kuluttua lähden Algarveen, missä kahdessa Algarven Suomi-Seuran tilaisuudessa kerron viime helmikuussa ilmestyneestä Syyllisyyden rannasta. Pitää itsellekin palauttaa mieleen mistä kirja kertoo, kun sen ilmestymisen jälkeen olen kirjoittanut jo toisen ja aloittanut seuraavaa.

Kirjojen julkaisussa on siis melkoisen pitkät syklit. Itse kirjoitustyö vie muutaman kuukauden, mutta kirja tulee markkinoille vasta siitä muutaman kuukauden kuluttua. Kustantamossa on omat kuvionsa, kuten katalogitekstin ja kannen tekeminen, markkinoinnin suunnittelu, oikoluku ja taitto ym. ym. 

Kisu pitää seuraa. 
Mitä itse kirjoitusprosessiin tulee, se on varmasti kaikilla kirjailijoilla erilainen. Minä kirjoitan pari kolme tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa, ensin ensimmäisen raakaversion eli tarinan rungon, sitten muutaman editointikierroksen, ja jossain vaiheessa kustannustoimittaja liittyy mukaan. Taustatietojen hakemiseen menee oma aikansa, samoin nimien valitsemiseen ja erilaisten juonikuvioiden miettimiseen ja henkilöhahmojen luomiseen. Miljöön valitsen jo tarinaa hahmottaessani ja käyn tutkimassa tapahtumapaikkoja kameran kanssa.

Viimeksi eilen minulta kysyttiin, että mistä tarinani oikein tulevat, miten oikein keksin kaiken. Totta puhuen en tiedä. Jostain ne jutut vain pulppuavat, saavat alkunsa pienestä ideansiemenestä ja kasvavat kokonaiseksi käsikirjoitukseksi, kirjaksi. Ja aina se on yhtä hykerryttävää saada sellainen valmiiksi. Totuuden portaat on nyt viittä vaille valmis. 


Tutustu Totuuden portaiden kuvaukseen Into Kustannuksen katalogissa. Julkistustilaisuus pidetään lauantaina 18.1. klo 13.30 Rikhardinkadun kirjaston Lukusalissa, Helsingissä. Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 

Seuraa kirjailijan elämää Portugalissa Instagramissa @anu_patrakka tai facebookissa Kirjailija Anu Patrakka. Instassa ja facebookissa luvassa makupaloja Totuuden portaista ja kuvia tapahtumapaikoilta Porton Ribeirasta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti