maanantai 1. kesäkuuta 2020

Neiti Aika


Silloin kun olin lapsi, ennen kännykkäaikaa ja digitaalisia televisioita tai tietokoneita, soitettiin lankapuhelimella (sellaisella, jossa oli pyöritettävä numerokiekko) tiettyyn numeroon jos haluttiin tarkka kellonaika. Nauhoitettu naisen ääni kertoi sen. Kuka muistaa Neiti Ajan? Edellä mainituista teknisistä välineistä huolimatta häntä ei ole hyllytetty, vaan hän on yhä olemassa.

Muistin Neiti Ajan, kun mietin miten aika ei tahdo riittää kaikkeen mihin sen pitäisi. Miten sitä nuorempana sai aikaiseksi kaikenlaista ilman minkäänlaista vaivaa, villapuseron neuloin viikossa, leivoin, poimin, säilöin, kaikki täyspäivätyön ja tunnin työmatkojen ohella. Nyt turaan sitä sun tätä eikä mikään tule valmiiksi. Väitän, että tunnit ja minuutit ovat lyhentyneet ja käytän ne tehottomammin. Minusta on tullut hidas, ei silleen nautiskelevalla tavalla vaan yksinkertaisesti siksi, kun en enää osaa hosua. Enkä jaksa. Vanha väsyy.

Rytmitän päivää, kaikelle on oma slottinsa. Aamupäivällä siivousta putsausta pyykkäystä kastelua kitkemistä tai vaihtoehtoisesti lankojen värjäystä. Lounaan jälkeen kirjoittamista kirjeenvaihdon ynnä muiden tietokoneella tehtävien asioiden hoitamista suomen opetusta. Hups, kello on melkein kuusi. Koirien kanssa pikainen lenkki ja suihku. Sitten melkein pitääkin jo alkaa laittaa ruokaa tai ainakin käydä hedelmätarhalla viemässä kompostipussi. Illallisesta selvittyämme ja tiskattuamme kello on puoli kymmenen. Siinä on sitten aikaa harrastaa jotain. Jos vielä jaksaa.

Haluaisin soittaa Neiti Ajalle ja kysyä mihin aika oikein katoaa. Mihin sekunnit ja minuutit menevät, mitä niille tapahtuu, miksei niistä voi pitää kiinni. Jemmaako niitä joku joka maailmanlopun hetkellä pistää huutokaupan pystyyn ja myy jatkoaikaa niille joilla on varaa sitä ostaa. Minne hukattu aika valuu. Viemäriinkö. Saisiko sitä jollain konstilla takaisin, mielellään puhtaana, kiitos.

Odotat varmasti minulta tähän kohtaan jotain syvällistä viisautta, Rakas Lukija. Joudun tuottamaan sinulle pettymyksen. En ole yhtään sen viisaampi kuin Neiti Aika, joka vain latelee kellonaikoja välittämättä siitä että aika kuluu, sekunti toisensa jälkeen poksahtaa puhki ja haihtuu kuin saippuakupla, sillä erotuksella ettei niistä jää märkää länttiä todisteeksi siitä että ne olivat olemassa. Ajan ajattelu alkaa ahdistaa. Elämässä pääsee kuulemma vähemmällä jos ei pohdi liikoja. Siinä on vielä opettelemista, mutta onhan siihen, kuten kaikkeen muuhunkin, koko loppuelämä aikaa. 



5 kommenttia:

  1. Kiitos taas - myös lohdutuksesta! Täällä aika valuu tietymättömiin vielä nopeammin - johtuuko kylmemmästä säästä? Ikkunat vieläkin pesemättä. Mutta jostain olen nyt saanut tunteen, ettei mun ole pakko, ja se rauhoittaa. Mun tarvitsee vain syödä+juoda, nukkua ja käydä pöntöllä. Ja peseytyä ja siivota. Ja jumpata, liikkua. Ja nauttia kivoista tekemisistä. Ja olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Elää täysillä loppuun asti. 😃 Chrisu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ikkunasi käy kovin pölyiseksi, piirrä siihen sydän :-) Tai sateenkaari. Puhtaaseen ikkunaan sitä ei voi tehdä! Toivottavasti ilmat lämpenevät pian, nauti kesästä joka tapauksessa!

      Poista
  2. Aika -- aika mystinen käsite ja aika jännä postausaihe! Ollaan sattumoisin viime aikoina paljon mieheni kanssa siitä keskusteltu... Mieluusti palaan täällä asiaan paremmalla ajalla;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, kiehtova aihe. Mitä muuta on muka määrättömästi mutta silti sitä ei ole riittävästi? Tärkeintä lienee että sen käyttää niin hyvin kuin vain voi.

      Poista
  3. Innostuin ajan käsitteestä joskus 90-luvulla ja luin esimerkiksi Augustinuksen teosta Tunnustukset, jossa hän pohtii aikaa ja ikuisuutta. Jotenkin näin meni minulle tärkeä kohta:
    ”Mennyttä aikaa ei enää ole, eikä tulevaa aikaa vielä ole. Mutta jos nykyaika aina olisi nykyisyyttä eikä muuttuisi menneisyydeksi, ei enää olisikaan aikaa vaan ikuisuutta. Jos siis nykyaika on aikaa vain siksi, että se muuttuu menneisyydeksi, miten voisimme väittää sen olevan olemassa, jos sen ainoa olemisen peruste on, että se ei enää ole.”
    Minä otan tuon niin, että aikaa ei siis ole vaan on vain nykyhetki, joka puolestaan on ikuisuutta. Turhaa siis huolehtia ajankulustakaan. Aina saa vain olla kulloisessakin hetkessä läsnä. Ja niin voi kokea suurta rauhaa – tuntea olevansa joka hetki juuri siellä missä pitää, tekemässä juuri sitä mitä pitää. #ZenMindfulness
    Luonnontieteelliseen näkökulmaan liittyvä kirjavinkki: Carlo Rovellin pari vuotta sitten suomeksi ilmestynyt Ajan luonne (Ursa, 2018).

    VastaaPoista