tiistai 14. kesäkuuta 2022

Mutkia matkassa

 Kahden Suomessa vietetyn viikon jälkeen olen jälleen kotona, kiitos Lufthansan. Monet lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan, lentokentilläkin on ollut käsittämättömän ruuhkaista matkustajamäärien räjähdettyä käsiin. Viimesyksyisen KLM:n sähläyksen jälkeen en edes harkinnut lentäväni sillä yhtiöllä, vaikka aikataulut olisivat olleet miellyttävämmät.

Lufthansa saa minulta kuitenkin kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. Mennen tullen lentoaikataulut pitivät, tosin tänä aamuna oli Münchenissä pistettävä juoksuksi, kun vaihtoaikaa oli vain neljäkymmentä minuuttia ja terminaalia piti vaihtaa. Olin lähes varma, etten ehdi lennolle ja ettei matkalaukku ainakaan tule perille Portoon. Tuli se. Tosin lento lähti tunnin myöhässä Portossa vallinneen sumun vuoksi.

Paikasta toiseen siirtyminen ei ole aina niin suoraviivaista kuin odottaisi. Kun aloin valmistella käyntiä Porvoossa huomasin Onnibussin vallanneen vuorot. Menolipun ostin netistä, kaikki hyvin, mutten tiennyt milloin pääsisin palaamaan Helsinkiin. Päivän päätteeksi tähtäsin Uudenmaan ELY-keskuksen liikennöimään vuoroon, mutta järkytyin, kun kuljettaja ilmoitti ettei matkaa voi maksaa käteisellä eikä kortilla. Hän päästi minut varmaan säälistä kyytiin ja aloin kännykällä hankkia lippua. Maksu piti vahvistaa verkkopankin kautta, onneksi tunnukset olivat mukana. Käsittämätöntä toimintaa!

Mutkien kautta sujui myös Töölöstä paluu ensimmäisenä lauantaina, sillä Mannerheimintie oli suljettu ja raitiovaunut ajoivat poikkeusreittiä Puolustusvoimien paraatin vuoksi. Tankit vyöryivät Helsingin kaduilla, ei mitenkään miellyttävä näky. Jäin seuraamaan kunnes sotilasajoneuvot olivat kerääntyneet Olympiastadionin edustalle, lähdin sitten etsimään kasin ratikan pysäkkiä. Alkoi sataa kaatamalla. Jotkut Rakkaista Lukijoista ehkä muistavat, että ikkunoiden pesun lisäksi vihaan kastumista muualla kuin suihkussa. Litisevin kengin kävelin pari kilometriä ennen kuin pääsin loppumatkan ratikan kyydissä.

Viime lauantaina olin Kouvolan Dekkaripäivillä Kustannus Aarnin Pasi Luhtaniemen haastateltavana. Kiperiäkin kysymyksiä, mutta oli mukavaa olla pitkästä aikaa elävän yleisön edessä. Se on kuin lataisi akkuihin virtaa. Oli upeaa nähdä livenä Pasi, jonka tunnen Tarinavirran työryhmästä. Tapasin myös yhden idoleistani, hykerryttäviä tarinoita kirjoittavan Antti Tuomaisen, ja sain tilaisuuden vaihtaa ajatuksia hänen kanssaan.

Niin mikä ihmeen Tarinavirta? Käy kurkkaamassa täältä!

Tilaisuuden jälkeen minulla oli kyyti takaisin Helsinkiin. ”Chauffeurin” gps meni kuitenkin sekaisin, eikä hän löytänyt Kaupungintalolle. Kysyin neuvoa paikalle osuneelta Bolt-kuskilta, joka ystävällisesti tarjoutui viemään minut sinne missä kyytini odotti. Myönnän, epäröin vahvasti hypätä tuntemattoman matkaan, tein sen silti, sen verran nuutunut olin siinä vaiheessa päivää. Kun sain kuulla bolttaajan olevan Venäjältä, näin jo sieluni silmillä miten minua kuskattiin korpeen ja omaisille satelisi lunnasvaatimuksia. Ennakkoluuloni saivat vallan.

Ihan turhaan. Pari minuuttia myöhemmin hän tipautti minut sovittuun paikkaan ja jatkoi matkaansa.

Monenlaisia mutkia oli siis reissussa, sen sijaan kirjailijan urallani mutkat näyttävät ainakin tällä hetkellä oienneen. Tein talvella seuraavasta (seitsemännestä) rikosromaanistani sopimuksen Otavan kanssa, samalla aloitan uuden sarjan. Ensi vuoden puolella ilmestyy myös ensimmäinen romanttinen viihderomaanini Karistolta. Voiko enempää toivoa? Voi tietenkin, mutta otetaan yksi vaihe kerrallaan.

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet niin ohjelmantäyteisiä, etten ole ehtinyt kirjoittaa. Odotan malttamattomana sukeltamista takaisin tarinoiden maailmaan, olen itsekin vasta tutustumassa uusiin henkilöhahmoihini, ja tämän tauon aikana minulla on ollut ikävä heitä. 

Portugalissa on helteistä. Maissi kasvaa kohisten, kolean kevään jälkeen voi vihdoin nakata villasukat nurkkaan ja antaa varpaiden nauttia auringosta. Matkalaukku on vielä purkamatta, keittiökin imuroimatta, mutta kaikki tulee tehtyä, vähitellen, kuten kirjatkin kirjoitetaan.

3 kommenttia:

 1. Sinulla oli kuitenkin mukava Suomen matka. Aina sattuu ja tapahtuu. Odottelen uuden kirjasi ilmestymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, oli oikein hyvä matka, tapasin melkein kaikki läheisimmät ihmiset. Tämä blogipostaus oli vain pieni pintaraapaisu kaikesta tapahtuneesta :-)

   Poista
 2. Hei Anu. Luin blogiasi hymyssä suin, koska sinulla on taito kirjoittaa niin elävästi. Huonon sään ansiosta jouduit monenlaisiin kurimuksiin. Ikävää ettei Suomi pystynyt parempaan tällä kertaa. Me tulemme pian Portugaliin. Toivottavasti on kivat ilmat siellä silloin. Nähdään!

  VastaaPoista