lauantai 11. tammikuuta 2020

Kauas on lyhyt matka

Tuore väitöskirjailija (oik.) ja dekkarikirjailija ottavat
selfien kuninkaallisten kanssa.
Paikka: São Benton rautatieasema, Porto.

Kaivan kohta matkalaukun esiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Neljäs rikosromaanini Totuuden portaat tuli eilen painosta ja viikon kuluttua on sen julkistustilaisuus Helsingissä. Ollaan taas jännän äärellä; millaisen vastaanoton kirja saa ja millaisia kommentteja alkaa tipahtelemaan. Yritän palauttaa mieleen kirjan tapahtumia, sillä viime päivinä olen taas ollut niin syvällä kiinni jatko-osassa.

Alkuviikosta pidin välipäivän  käydäkseni Portossa. Kaksi entistä työkaveriani oli piipahtamassa siellä poikiensa kanssa, he olivat matkustaneet julkisilla liikennevälineillä Suomen Turusta asti. Viimeksi törmäsimme aivan sattumalta Aurajoen rannalla (lue juttu täältä). Nyt pelasimme varman päälle ja sovimme tapaamisen. Kuljimme parin tunnin ajan Porton portaina kulkevia kujia ja Ribeiran rantaa ja tutustuimme paikkoihin. Oli mukavaa, oikein mukavaa.

Pojat osaavat olla kadehdittavan cool
kameran edessä!
Paikka: Escadas das Verdades,
Totuuksien Portaat, Porto.
Parin viime vuoden aikana on ollut muitakin vastaavanlaista vierailuja; muun muassa serkkuni Sveitsistä perheineen, lapsuudenajan naapuri poikansa kanssa, lukioaikainen luokkakaveri miehensä kanssa – tuttuja joita en ole nähnyt vuosiin tai vuosikymmeniin. Ei ole yksinkertaisesti ollut aihetta tai tarvetta silloin kun asuin Suomessa. Lähellehän on pitkä matka ja kauas lyhyt, ja maailma on kutistunut siitä mitä se ennen oli.  

Joitakin huonoja tai suorastaan vääriä ratkaisuja olen elämäni aikana tehnyt, mutta Irtiottoon lähteminen ei ole yksi niistä. Tekisin saman uudestaan. Rohkaisen muitakin siihen, kunhan pitää jalat maassa. Kyllä se elämä kantaa, vakuuteltiin minullekin, ja kyllä se on kantanut. Tietenkin itsekin täytyy tehdä töitä kovastikin, on täytynyt pystyä myös luopumaan jostain, mutta tilalle olen saanut niin paljon unohtumattomia ja antoisia tuokioita sekä vapauden tehdä sitä mikä tuntuu mielekkäältä, siis kirjoittaa. En vaihtaisi tätä enää mihinkään.
Totuuden portaat -rikosromaanin julkistustilaisuus pidetään lauantaina 18.1. klo 13.30 Rikhardinkadun kirjaston lukusalissa, 3. krs. Haastattelijana toimii kirjailija Jouko Sirola, musiikista vastaa trubaduuri Chrisu Österberg. Tervetuloa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti