Joulukuu Pohjois-Portugalissa on vähän eri asia kuin
joulukuu Suomessa. Lunta täällä meren tuntumassa ei tietenkään ole, eikä
minulla todellakaan ole sitä ikävä. Jos olisi, olisin pysynyt Suomessa. Täällä
kukat kukkii ja nurmi viheriöi, mutta aamulla aamiaista syödessä hengitys
höyryää sisällä kotona. Se lähinnä huvitti meitä. Vieraallani huulet
sinersivät, minulla kädet kohmettuivat kyynärpäitä myöten. Heti kun lähdimme
ulos ja liikkeelle, koleus helpotti ja veri virtasi taas suonissa. Myöhemmin sisälle
päästyämme, oli se sitten kotiin, kauppaan tai ravintolaan, alkoi molemmilla
posket punoittaa kuin olisimme olleet koko päivän paremmassakin pakkassäässä.
Enemmän kuin mielelläni esittelin vieraalleni Vila do Condea
ja sen nähtävyyksiä: vanhaa kaupunkia, jokea, aquedutia, luostaria, kirkkoja ja
kappeleita. Nähtävää jäi jemmaan vielä seuraavallekin vierailulle. Kävelimme
jalat puhki, ihailimme auringonlaskua ja Atlantin tyrskyjä, kiertelimme
kaupoissa ostoksilla ja kävimme pitsinnypläysmuseossa ja markkinoilla. Ihmiset
välillä katselivat ihmeissään, että mitä ihme kieltä me oikein puhua papatimme.
Suomen kieli on outo, ja varmasti myös kuulostaa oudolta silloin, kun sitä ei itse puhu.
Kävimme luonnollisesti myös Portossa, joka on vain alle
tunnin metromatkan päässä Vila do Condesta. Kiipesimme Torre dos Clérigosin
tornin 240 porrasta, kävimme katsomassa São Benton rautatieaseman
kaakelimaalauksia ja vierailimme Sandemanin portviinikellareissa. Lounastimme
joen rannalla Ribeirassa, ulkona ravintolan terassilla, joulukuussa. Toki tuuli
siinä vilvoitteli sen mitä aurinko ensin lämmitteli, mutta emme suinkaan olleet
ainoat pihalla olevat asiakkaat (=turistit).
Portolaisilla on kaksi kuuluisaa perinneruokaa. Tripas on käytännössä sisälmyksiä.
Friteerattuna ne ovat ihan hyviä ja monen lempiruokaa. Tästä tuleekin portolaisten
nimitys tripeiro. Toinen suosittu
ruoka on francesinha, joka on aikamoinen
energiapommi. Annoksen ainoa vihannes on ranskalaiset perunat, jotka ympäröivät
makkaralla, pihvillä, kinkulla, paistetulla kananmunalla, juustolla, ja olut-tomaattikastikkeella
kuorrutettuja voileipiä. Nälkä lähtee, eikä palaa vähään aikaan.
Kaupungin kuuluisaksi tehnyt portviini on oikeastaan
peräisin Douro-joen toiselta puolelta, Vila Nova de Gaian kaupungista, missä
lukuisat portviinikellarit sijaitsevat. Portolaiset, tripeirot, sanovat, että parasta Gaiassa on kaunis näköala Portoon.
Sieltä näkeekin Ribeiran alueen, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.
Portossa pitäisi kaikkien matkustavaisten käydä edes kerran
eläissään. Kaupunki kiehtoo aivan omalla tavallaan. Se on kuin ikääntynyt
kaunotar, joka päällisin puolin voi olla rypistynyt ja rapistunut, mutta
menneiden aikojen kauneus on edelleen ylväänä tallella, kun sen vain osaa
nähdä. Minun silmissäni talojen haalistunut, lohkeileva maali on
kiinnostavampaa kuin viimeisen päälle paklatut seinät. Rapistuneissa
rakennuksissa näkyy niiden pitkä elämä, menneet vauraat vuodet ja niitä
seuranneet laihemmat ajat. On surullista, miten ympäri maata on kauniita,
vanhoja rakennuksia ja pieniä palatseja, jotka rahan puutteessa ovat päässeet
raunioitumaan. Vähitellen karhunvatukka ja päivänsini valtaavat hylättyjä
taloja, peittäen ne vehreällä kasvustollaan, yrittäen kaunistaa sen mitä ajan hammas
on säälimättä kalunnut.
Portossa taloja pikkuhiljaa kuitenkin restauroidaan. Sisus
saatetaan rakentaa kokonaan uusiksi, ja julkisivu saa uuden, eheän maalipinnan,
halkeamat paikataan ja vinot seinät suoristetaan. Näin toki pitääkin tehdä,
mutta suosittelen käymään Portossa ennen kuin sen historiallinen keskusta on
ehostettu uudenveroiseksi. Jotain sen viehätyksestä saattaa hävitä. Kauneus on katoavaista.
Aina kun mahdollista, menen Portossa käydessäni joen
rannalle, Ribeiraan. Istahdan penkille ja seuraan ihmisvilinää, turisteja ja
paikallisia asukkaita päiväkävelyllä rantatörmällä sulassa sovussa. Katselen
kuuluisaa sinistä siltaa, joka lienee kaupungin tunnetuin maamerkki, joella
putkuttavia paatteja ja värikkäitä rakennuksia, joissa ihmiset yhä asuvat ja
ripustavat pyykkinsä ulos kuivumaan. Olen jo valokuvannut siellä kaiken
mahdollisen, joten nykyään voin ottaa rennosti ja nauttia leppoisasta
tunnelmasta, auringonpaisteesta, virtaavasta vedestä ja ennen kaikkea siitä,
että saan olla siellä. Se on yksi elämän pienistä iloista. Tai oikeastaan aika
suuri sellainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti