Tarkkaan aseteltu. |
Asiat, jotka itselle ovat itsestäänselviä,
voivat toiselle olla outoja.
Pohjois-Portugalissa on päästy heinätöihin.
Suomesta muuttaneelle tuntuu eriskummalliselta niittää heinää huhtikuussa.
Kaksi satoa vuodessa on pohjoisen näkövinkkelistä luksusta. Talven sateiden
myötä heinä onkin roihahtanut pitkäksi – koirat kun pistävät painellen pellolla
ei näy edes rottweilerinpuolikkaan hännänpäätä. Takaisin polulle ne palaavat
ei-toivottujen liftarien kanssa. Ensimmäisen punkin havaittuani koirat saivat
tablettimuodossa ulkoloishäädön, jonka vaikutus viime vuonna kesti koko kesän.
Tropista huolimatta sunnuntaisen lenkin jälkeen löytyi kummankin koiran
korvalehdestä punkki. Pyörittelin niitä hiukan peukalolla, ja ne ottivat kaikki
koipensa alleen ja irrottivat otteensa.
Keittiötarvikkeiden inventaari paljasti, että
meillä on kolme juustohöylää. Yhdelläkin pärjäisi, mutta jostain niitä on
vuosien mittaan kertynyt. No, tiedänhän minä mistä, mutta tuskin se ketään
kiinnostaa. Ok, kerron silti. Yksi on peräisin Järvenpään kodistani, toinen
peritty isältä ja sen kolmannen ostin ollessani vuoden vuorotteluvapaalla
Portugalissa. Luulin nimittäin tarvitsevani juustohöylää. Vuoden verran
pärjäsin kyllä pelkillä kynsisaksilla, muita ei huushollista löytynyt, mutta kuvittelin että juustolle tarvitaan höylä. Erehdyin.
Höylään nykyisin lähinnä Lidlistä ostettua Goudaa,
sillä pidän siitä itse leivotun (juureen, tietenkin) ruisleivän päällä. Jätän
höylän välillä odottamaan työtasolle seuraavaa käyttökertaa.
Yhtenä päivänä Carlos tarttui juustohöylään ja
kysyi leikataanko sillä ananasta tai jotain muuta hedelmää. Leukani loksahti
auki, mutta sain sen kurottua kiinni kertoakseni, että ei kun juustoa. Carlos
naurahti ja sanoi, että täällä on kyllä totuttu leikkaamaan juustosta kunnon viipaleita.
Ei mitään lehdenohuita siivuja.
Tajusin silloin yhden asian, eroavaisuuden
portugalilaisten ja suomalaisten välillä: juustosiivun paksuuden. Suomessa
juustosta nyhrätään aneemisen ohuita siivuja. Miksi? Yksi selitys voi löytyä siitä, että ennen Oltermannin
keksimistä juusto oli kallista. Paitsi Edam, joka ei maistu millekään. Ohuilla
siivuilla säästetään paitsi kukkaroa myös vyötäröä, onhan meidät jo äidinmaidon myötä syyllistetty kaikenlaisen energiapitoisen ruuan nauttimisesta. Kyllähän juusto lihottaa,
jos sitä ylenmäärin syö. Näkyypä näppylöinä naamassakin.
Outo pulla tuijottaa. |
Portugalin juustokulttuuri on jäänyt sveitsiläisten
ja hollantilaisten varjoon. Täällä on aivan loistavan monipuolinen valikoima
juustoja, joita tehdään lehmänmaidon lisäksi myös vuohen- ja lampaanmaidosta.
Lempijuustostani löytyy kaikkia näitä kolmea. Kotijuuston tapaisten
tuorejuustojen lisäksi on kypsytettyjä kiekkoja, curado, ja nuorempia, pehmeämpiä amanteigado-juustoja, joista jotkut ovat niin pehmeitä, että niitä
pitää lusikoida kuoren suojista. Azoreiden kovat, vahvat juustot ovat aivan oma
lajinsa.
Portugalilaiset rakastavat juustojaan ja
osaavat nauttia niistä. Niistä ei höylätä ohuita siivuja, joista päivä paistaa
läpi, vaan leikataan isolla veitsellä kunnon rouheita viipaleita. Siihen on ihan käytännön syykin; monet juustot ovat niin pehmeitä ja kermaisia, ettei mikään juustohöylä pure niihin. Tämän opin vuorotteluvapaalla Aveirossa, kun ei ollut lähettyvillä sitä Lidliä Goudineen. Höylä jäi olemattomalle käytölle.
"Pidä huolta terveydestäsi, syö kinkkua." |
Tällainen nautiskelu ei tietenkään ole
jokailtaista kolmen kolesterolitapauksen talossa. Ruisleivän päälle vetelen arkena
taas juustohöylällä ohuelti Goudaa.
Pieni kotifilosofi sisälläni kurkistelee
keväiseen auringonpaisteeseen. Elämään voi suhtautua niin kuin juustoon. Siitä
voi nauttia isoina, mehevinä paloina hillon ja viinin kera, ajatella että onpa
ihanaa, tällaista tämän pitää olla. Tai voi höyliä näiväköitä siivuja näkkärin
päälle kolmen kurkkuviipaleen kera, huuhtoa alas vedellä ja tuntea hyvää mieltä
siitä, että tuli taas pihdattua ja hillittyä himonsa.
Tai sitten voi yhdistellä molempia
kohtuudella. Painosta, vastapainosta ja tasapainosta kirjoitin kerran (lue täältä).
Tasapainon voi saavuttaa, kun nauttii vuorotellen, sopivassa suhteessa, sekä
kunnon paksuja viipaleita ja ohuita siivuja niin juustoista kuin elämästä.
Kuvituksena pitäisi nyt olla pari taiteellista
näpäytystä kaikista kolmesta juustohöylästä, mutta ei ole. Palataan sen sijaan vielä Espanjan turneen tunnelmiin ja sikäläisiin herkkuihin.
Hyviä huomioita, taas - KIITOS! KUN tulet seur krrn Suomeen, osta K-Marketista PIRKKA Vanhaa Goudaa (Oude)! Sen kivenkovat oranssit reunat ovat varsinaista herkkua, mutta sisältäkin se on tosi maukasta. Edullista huippulaatuunsa nähden. Rasvaa 32%, mutta olkoon! Vaatii veistä. Terkut!! C
VastaaPoistaKiitos vinkistä, täytyy kokeilla! :-)
VastaaPoista